© 2018 South-Eastern Finland University of Applied Sciences

NELI - North European Logistics Institute

Cooperation partners:

Varastohotellin tiimi esittäytyy

Tervehdys vaan kaikille Varastohotelli-projektin tiimiltä! Tässä sitä ollaan uuden projektin äärellä ja tarkoituksena jakaa teille kuulumisia kevään 2018 aikana toteutuvasta mielenkiintoisesta ja haasteellisesta projektistamme.

 

Koko projekti starttasi Mussalon satamassa Logistiikkaverstaan tiloissa 15.helmikuuta rennolla First Touch Event -tapahtumalla. Tutustuimme ensin suuremmalla joukolla kaikkiin Logistiikkaverstaalla kevään aikana toteutettaviin projekteihin sekä fasilitaattoreihimme, jonka jälkeen muodostimme projektikohtaiset työryhmät ja saimme tietää keitä muita ryhmäämme tulee aina itsemme lisäksi. Meidän ryhmämme koostuu monen eri alan opiskelijoista, joka on varmasti eduksi työskentelyssä. Ryhmäämme kuuluu Piia Pousi, Kari Lehtonen, Heidi Järvinen sekä Mauri Heikkinen. Tiimimme henkilökohtainen sparraaja projektin aikana on Logistiikkaverstaan fasilitaattori Heidi Järvi. Projektin aiheeksi monialainen työryhmämme sai varastohotelli- uusi palvelukonsepti ja vaikka ryhmässämme on aiempaa logistiikka-alan osaamista, on tämä silti kaikille hyppy tuntemattomaan.

 

 

Seuraavan kerran työryhmämme kokoontui projektin merkeissä 22.helmikuuta, kun istuimme Logistiikkaverstaalla kuuntelemassa Varastohotelli-projektin toimeksiantajan Kotkan Kiinteistökeskuksella terminaalirakennuksien vuokrauksesta ja myynnistä vastaavan Ilkka Rämän ensimmäistä briiffausta. Rämä on itse toiminut logistiikka- ja varastoalan eri työtehtävissä pääkaupunkiseudulla ja paluumuutettuaan Kotkaan nähnyt, että ulkoistettuja varastointi ja lisäarvopalveluja yritysten tarpeisiin tuottavilla varastohotelleilla voisi olla saumaa menestyä täällä. Koska varastohotelleja ei täälläpäin ole, myös käytössä olevat esimerkit puuttuvat meiltä. Ryhmämme joutuukin kartoittamaan esimerkit jo toiminnassa olevista pääkaupunkiseudun varastohotelleista. Yhtenä esteenä varastohotellipalveluiden tarjonnan puutteeseen Kotka-Hamina -alueella on varmasti sijainti. Vaikka tänne Itään ajaa Helsingistä tunnissa, varastohotelleja pk-seudulla käyttävät yritykset mieltävät Kotkan silti sijainniltaan kaukaiseksi.

Toisaalta kyllä täällä liikennettä piisaa, sillä HaminaKotkan Satama on Suomen suurin vientisatama. Mussalon läpi kulki viime vuonna 13,4 miljoona tonnia tavaraa ja silti täältä lähtee rekkoja tyhjänä poispäin. Tyhjäajon kustannuksista maksaville kuljetusliikkeille tavaravirran epätasapaino on tietenkin epäedullista. 

 

Nyt tiimillemme oli selvää mitkä olivat toimeksiantajamme odotukset projektin osalta. Ilkan kanssa sovimme, että projektimme tavoitteita on kartoittaa asiakasprofiilit eli potentiaaliset palvelunkäyttäjät sekä palveluntarjoajat ja miettiä heidän lähestymiseen sopiva tulokulma- ja tapa. Löytää varastohotellin lisäarvo, jolla saisimme houkuteltua varastoalan yrittäjiä Kotkaan ja tietenkin palvelunkäyttäjiä vakuuttumaan, että ulkoinen varastointi täällä kannattaa. Valitettavan usein yritykset nimittäin näkevät logistiikan vain pelkkänä kuluna eikä ajatella sitä, että varastoilla voi olla suurikin merkitys logistiikkaketjussa, kun tarkastellaan niitä toimitusketjun eri osapuolten rakentavana ja ylläpitävänä voimana. Varastoala ei kuulkaas ole mikään helppo ala ja työprosessit vaativat monipuolisia taitoja, kuten tavaran ja asiakkaan tarpeiden tuntemusta, koneiden ja tavarankäsittelytaitoja, varastokirjanpidon hallintaa ja varastonhallintajärjestelmien yhteensovittamista asiakkaiden käyttämien järjestelmien kanssa.

 

Mikään helppo tehtävä Varastohotelli-projekti ei ole, mutta niinhän sitä legendoissa väitetään, että paras on saavutettavissa vain tuskan kautta. Seuraavalla kerralla sitten lisää siitä, miten Ei tuskaa, ei tuloksia -projektimme etenee.

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Syksyn projektit lähtökuopissaan

October 4, 2016

1/1
Please reload

Recent Posts

January 23, 2019

January 17, 2019

November 2, 2018

Please reload

Archive